reyhane reyhane .

reyhane

پنجم


مطلب پنجم
تقريبا در تمامي كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه ، دستگاه هاي خودپرداز بانكي وجود دارد و از اين دستگاه ها به عنوان ابزاري بسيار مناسب استفاده مي شود. از مزاياي اين دستگاه ها صرفه جويي در زمان است كه در هر زمان و مكاني مي توان از آنها استفاده نمود. البته اين بستگي به نحوه مديريت سيستمهاي بانكي و شرافت كاري نيز دارد.

 

در اين تحقيق سعي شده كه هم از نظر فني و هم از نظر ظاهري به بررسي و تحليل كلي سيستمهاي ATM پرداخته خواهد شد.

در ابتدا به با ارائه مقدمه اي كوتاه در مورد ATM به ارائه تاريخچه اي از اين دستگاه ها خواهيم پرداخت.

بررسي و شرح انواع دستگاه هاي خودپرداز خواهيم پرداخت.

بررسي نحوه كار اين دستگاه ها خواهيم پرداخت

بررسي پروتكهاي شبكه هاي بي سيم مخابراتي ATM پرداخته مي شود

مزايا و معايب دساگاه هاي ATM مورد بررسي قرار مي گيرد

در مورد افزايش امنيت اين دستگاه ها صحبت خواهد شد

به بررسي انواع كارتهاي دستگاه هاي ATM پرداخته خواهد شد

پروتكلهاي مسير يابي در دستگاه هاي ATM بررسي خواهند شد.

 

 

 

 

تاريخچه دستگاه هاي ATM

اين روزها تقريبا ۴۰سال از خدمت‌گزاري اولين دستگاه خودپرداز (ATM) به بشر مي‌گذرد. دستگاهي كه به طور مسلم در آغاز نه ريخت و قواره‌اي اينچنين داشته و نه مكانيسمي امروزي. اما بي شك مهمترين انگيزه اختراع چنين ابزاري كاهش رودرويي با كارمند باجه‌نشين بوده است.

سهولت دستيابي به پول نقد آن هم بدون ارائه هر گونه مشخصات فردي و يا سوال و جواب اضافي نيز شايد بهانه ديگري از اين دست بوده. (اگر چه امروزه به ويژه در كشور ما خرابي و كارايي اندك اين دستگاه گاهي اوقات مشتري را مجبور مي سازد كه دوباره راهي باجه‌هاي شلوغ شود.)

بد نيست بدانيم كه انگيزه اوليه اختراع چنين دستگاهي كه بتوان به طور مستقيم از آن پول نقد دريافت كرد در حمام به مخترع آن الهام شد.جان شفرد بارون John Shepherd-Barron) ۸۲)ساله انگليسي نزديك به چهل سال پيش در سال ۱۹۶۷ موفق شد اولين دستگاه خودپرداز (ATM) را اختراع كند. او كه در زير دوش حمام بيشتر به ساخت دستگاهي فكر مي‌كرد كه بتوان شكلات‌هاي كاكائويي را مستقيما از آن تحويل گرفت سرانجام فكر خود را به اين معطوف داشت كه كاش بتوان دستگاهي ساخت كه آدمي پول خود را در انگلستان و يا سراسر دنيا از آن بيرون كشد.بارون با ساخت اين دستگاه خيلي زود توانست نظر مدير عامل بانك انگليسي Barclays را به خود جلب كند و بلافاصله قرارداد ساخت و نصب اولين مدل‌هاي اين خودپرداز را براي شعب بانك مذكور منعقد سازد.به اين ترتيب اولين خودپرداز جهان در شعبه بانك انگليسي Barclays در خيابان Enfield واقع در شمال شهر لندن نصب شد. آن زمان شفرد بارون مشغول كار در شركت چاپ DelaRue بود. اولين كسي كه از اين دستگاه پول نقد بيرون كشيد از كاركنان يك شبكه تلويزيوني بود. وي Reg Varney نام داشت.

 

 

 

طرز كار اولين خودپردازها

براي كار با دستگاه‌هاي خودپرداز، كارت پلاستيكي به شيوه امروزي وجود نداشت در عوض در استفاده از ماشين خودپرداز ساخت شفرد بارون بايد از يك برگ چك كه با كربن ۱۴ (نوعي ماده اشباع شده با مواد ملايم راديواكتيو) آغشه شده بود، بهره مي‌گرفت.دستگاه پس از شناسايي برگه چك عدد رمز مربوطه را تطبيق مي‌داد. بارون اگرچه تماس دست با اين چك‌ها را خالي از نگراني‌هاي بهداشتي نمي‌دانست اما معتقد بود كه يك فرد حداقل بايد ۱۳۶هزار از اين چك‌ها را بخورد تا تاثيري بر سلامتش داشته باشد.

اين ماشين در هر بار (تراكنش) حداكثر ۱۰ پوند پول نقد مي‌پرداخت. در آغاز فعاليت اين خودپردازها خالي از اشكال نبود و با اعمال خرابكاري‌هايي نيز مواجه شد و حتي نمونه‌هاي بعدي كه در شهر زوريخ سوئيس كار گذاشته شد مشتريان را سردر گم مي‌ساخت.عمده ابزار كليدي در استفاده از اين دستگاه‌ها رمز عددي آن است. بارون كه روزي تلاش مي‌كرد يك كد ۶ رقمي را (به ياد عدد شش رقمي پرسنلي خود در زمان خدمت نظام) در اين دستگاه‌ها طبقه‌بندي كند زماني كه موفق نشد بيش از ۴ رقم آن را به خاطر بياورد در كنار همسرش كارولين در سر ميز شام بالاخره به يك عدد ۴ رقمي رضايت داد.

 

 

غفلت از اولين‌ها

اغلب مردمي كه هر روزه از كنار شعبه بانك BARCLAYS در خيابان ENFIELD لندن گذر مي‌كنند توجهي به اين مكان ندارند. اگرچه يك پلاكارد در بيست و پنجمين سالگرد اين بهره‌برداري در آن محل نصب شد اما كمتر كسي به آن توجه مي‌كند.امروزه در سراسر جهان بيش از ۶/۱ميليون دستگاه خودپرداز وجود دارد.شفرد بارون مي‌گويد زماني از اختراع خود به وجد آمده و اهميت جهاني آن را دريافته است كه بعدها به همراه همسر خود در سفري به كشور تايلند كشاورزي را مشاهده مي‌كند كه از گاري خود پياده شده و از دستگاه (ATM) خودپرداز پول نقد دريافت مي‌كند.

او مي‌گويد: تازه آن زمان متوجه شدم كه چگونه دنيا را با اين اختراع تغيير داده‌ام.آنچنان كه بارون پيش‌بيني كرده بود كم‌كم استفاده از اين دستگاه‌ها كاهش يافته و استفاده از تلفن همراه (موبايل) براي نقل و انتقالات پول وسيله‌اي متداول‌تر شده است.او مي‌گويد: نقل و انتقال پول هزينه‌بر است و اين كار طي حداكثر ۵ سال آينده در انگليس منسوخ خواهد شد.

خود پرداز كه گاه زودپرداز، عابر بانك و آني بانك هم ناميده شده دستگاهي الكترونيكي است كه به مشتريان بانك اين امكان را مي‌دهد تا در هر زمان دلخواه به‌وسيلهٔ قراردادن كارت خاصي در دستگاه و وارد كردن يك گذرواژه از حساب خود پول دريافت كرده يا تراز حساب بانكي خود را وارسي كنند بدون اينكه نياز به شمارشگر انساني باشد. بسياري از خودپردازها نيز به امكان واريز پول يا چك، جابجايي پول ميان حساب‌هاي بانكي و حتي خريد تمبر را براي مشتريان فراهم مي‌كنند.

 

 

 

خودپرداز در زبانهاي ديگر

براي خودپرداز در زبانهاي گوناگون واژه‌هاي گوناگوني بكار مي‌رود كه برخي از آنها در زير مي‌آيد:

۱) انگليسي امريكا: (Automated Teller Machine (ATM (معني: بانكدار خودكار)

۲) در شرق امريكا: MAC machine يا (MAC (Money Access Center (معني: مركز دسترسي به پول)

۳) انگليسي كانادا: (Automated Banking Machine (ABM (معني: دستگاه خودكار بانكي)

۴) در برخي زبانهاي اروپايي Bancomat يا Bankomat (دستگاه خودكار بانك)

۵) در اسپانيايي Cajero Automلtico (دستگاه خودكار نقد كردن)

۶) در انگلستان Cashpoint (نقدگاه)

۷) آلماني Geldautomat (معني: دستگاه خودكارِ پول)

۸) در نروژ Minibank (معني: بانك كوچك)

۹) در هلند Pin Automaat (معني: دستگاه خودكار پول كشيدن)

۱۰) در سوئيس Postomat (معني: دستگاه خودكار بانكي به نام سوئيس پست).

 

 

 

توليد كنندگان خودپرداز

تنها توليد كننده خودپرداز در خاورميانه شركت ايراني هاتف مي‌‌باشد. اين شركت هم اكنون خودپردازهاي خود را به سوئيچ شتاب (شبكه تراكنش الكترونيكي بانكي) ايران وصل كرده است. به گفته بانك مركزي ايزان ۳ تا ۴ شركت در ايران به توليد خودپرداز مشغولند. شركت دماوند و خدمات انفورماتيك نيز از آن دسته هستند.

توليدكنندگان جهاني مشهور اين دستگاه عبارت‌اند از:

۱) ان‌ارسي

۲) ديبولد

۳) وينكور-نيكسدورف

۴) فوجيتسو

 

 

 

بازاريابي و نصب ATM

يك خود پرداز كه از آن به عنوان آني بانك يا عابر بانك نيز نام برده مي شود دستگاهي الكترونيكي است كه به مشتريان بانكها امكان دريافت پول از حساب يا بررسي گردش حسابشان را در هر زمان بصورت اتوماتيك و بدون نياز به تحويلدار را ممكن مي سازد.

 

 

 

قابليتهاي و مزاياي استفاده از خود پردازها

1.       استفاده از خود پردازها موجب ايجاد تجارتهاي جديد مي گردد.

2.       استفاده از خود پردازها ريسك ناشي از چكهاي برگشتي را كاهش مي دهد.

3.       استفاده از خود پردازها دارنده آن را از حمل فيزيكي پول بي نياز مي گرداند

 

 

4.       استفاده از خود پردازها امكان ايجاد صرفه جويي در هزينه هاي چاپ اسكناس را به دنبال خواهد داشت زيرا استفاده از پول كاغذي را كاهش مي دهد.

 

ATM چيست؟

مخفف Asynchronous Transfer Mode؛ حالت انتقال ناهمزمان، نوعي تكنولوژي است كه قابليت انتقال بلادرنگ دارد، صدا، تصوير و ترافيك رله قابي رادر شبكه هاي كامپيوتري فراهم مي كند. واحد اصلي انتقال در اين روش بسته اي ۵۳ بايتي با طول ثابت است كه از ۵بايت جهت اعمال كنترلي واز ۴۸بايت باقيمانده براي انتقال داده استفاده مي شود. لايه اي كه با عنوان ميانجي بين لايه هاي سطح بالا و پايين عمل كرده وانواع مختلف داده (از جمله صدا، تصوير و قاب داده ها) را به داده هاي۴۸ بايتي موردنياز ATM تبديل مي كند، ATM Adaptation Layer يا AAL ناميده مي شود.

ATM

انبار
اجاره انبار
اجاره انبار تهران
اجاره انبار در تهران

انبار
اجاره انبار




اين پروتكول يك تكنولوژي جديدي است كه تحولي از پژوهش هاي آزمايشگاهي گرفته تا مسائل بازرگاني و تجاري، ايجاد كرده است و سازگاري با فيبر نوري و همچنين با CAT 5 دارد و قابليت ارتقاء دادن به سرعتهاي بالاتر نيز مي باشد و در آينده بيشتر در دسترس مهندسان خواهد بود و قيمت آن نيز بيشتر از پيش نزول خواهد كرد.




برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۴۳:۱۰ توسط:reyhane موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :